top of page

ESG - вам це потрібно ! (?)

Оновлено: 15 лист. 2021 р.

Сьогодні дуже багато людей говорять про те, наскільки важливим є питання стабільного зростання (sustainable growth). Про це говорять топ-менеджери, політики, та експерти великих компаній на різноманітних форумах, дискусійних панелях та в інтерв’ю. Але чому ж тоді більшість людей дуже рідко ще задумується про те наскільки важливим є ці всі питання? Я вважаю, що головною причиною тому є те, що більшість професійних дискусій на цю тему є просто незрозумілими багатьом людям, оскільки там використовується занадто специфічна термінологія, поняття тощо.


Саме тому я вважаю, що для того, щоб донести дану проблематику до ширшої аудиторії, ми повинні звернути увагу на більш детальних і зрозумілих поясненнях таких нових концептів.

ESG - что это такое, и для чего это нужно знать украинцам
Фото взято: https://risk-practice.ru/news/

Абревіатура ESG означає environmental, social, governance — екологічна, соціальна та управлінська сталість. Це підхід, за якого підприємці, інвестори та фінансові інституції обирають такі проєкти, та керуються такими принципами, які дозволяють розвивати їх бізнес не лише дбаючи про фінансові показники, але і про соціальний та екологічний аспект їх діяльності. Цілком можна описати, як відповідальний бізнес із думкою про майбутні покоління.

"До 2050 року на планеті земля буде 2 непрацюючих людини на 1 працюючу"

І все-таки кілька слів про стійкий розвиток, адже саме досягнення цілей стійкого розвитку є основою ESG. За різними дослідженнями, аналізом рівня розвитку який ми досягли вже сьогодні, до 2050 року на планеті Земля буде 2 не працюючих людини на 1 людину, що працює. Це означає, що надзвичайно важливим буде досягнення такого рівня продуктивності праці, щоб все населення планети було забезпечено всім необхідним починаючи від продовольства і закінчуючи всіма необхідними товарами до яких людство звикло мати доступ в повсякденному житті. Це також означатиме, що подальший розвиток - також можливий.


Відповідно до дослідження, яке було проведено ще в 2016 році, в термін до 2030 року загальна кількість населення, що проживає на Землі, буде потребувати додатково 35 відсотків їжі, 40 відсотків води і понад 50 відсотків електроенергії додатково. Враховуючи всі зміни, які сьогодні відбуваються у світі, це досягнути буде не так просто. Достатньо лише проаналізувати енергетичну кризу, яка саме насувається на світ сьогодні. Україна має свій особливий контекст, проте світові тенденції її теж не оминуть.

Україна має свій особливий контекст, проте світові тенденції її теж не оминуть.

Саме для цього людство повинно думати про те, як зберегти наявний потенціал і як його розширити у майбутньому за рахунок технологій, ощадливого і розумного ставлення до тих ресурсів, які сьогодні існують.


Отже, детальніше про ESG - Environment, Social, Governance. Використовуючи цю абревіатуру багато компаній вкладають в неї зміст саме принципів ведення бізнесу, і вірність цим принципам в діяльності компанії. Це свого роду корпоративна відповідальність бізнесу перед суспільством, майбутніми поколіннями і планетою земля в цілому.


Кожна компанія або навіть країна має свій підхід. Для того, щоб можна було оцінити прогрес в цьому напрямку було розроблено і 25 вересня 2015 року затверджено Генеральною асамблеєю ООН критерії оцінки успіхів компаній у досягненні прогресу під назвою "17 цілей сталого розвитку".

Фото взято: https://lb.ua/blog/svitlana_kovalivska/

Нещодавно Яніна Ольховська з Укрсиббанку у своєму коментарі розповіла, що «компанії, які не відповідають очікуванням інвесторів щодо ESG, ризикують втратити доступ до ринків капіталу». Наразі UKRSIBBANK проводить пілотний проєкт з оцінки ESG-практик свого корпоративного клієнта. Ідея, за словами Яніни Ольховської, у тому, щоб запропонувати позичальникам єдиний підхід з оцінки ESG, який відкриє їм доступ до фінансування на індивідуальних умовах. Такий підхід фінансових інституцій може суттєво вплинути на компанії, які потребують фінансових ресурсів, і мотивувати їх для швидшої імплементації принципів ESG.


В Україні вже кілька компаній дуже активно впроваджують принципи сталого розвитку серед яких ДТЕК, Метінвест, МХП тощо. І таких компаній буде все більше і більше з кожним роком, адже це вже конкретний тренд який визнаний світом.


Окремо, в цьому ж контексті, варто звернути увагу на так звану "Зелену Угоду Європейського союзу", або так звану European Green Deal. Визнаючи всю серйозність кліматичних змін у світі і тих негативних наслідків, які це може завдати, країни Європейського союзу домовилися про те, що загальною стратегічною метою всіх країн-членів Європейського союзу має стати досягнення вуглецевої нейтральності. Одночасно, формулюючи таку політику для членів Європейського союзу ЄС також встановлює вимоги до країн, які хочуть працювати або експортувати свої товари на внутрішній ринок Європейського союзу.


Однією із вимог до компаній, які будуть імпортувати до Європейського союзу свої товари та послуги стане використання у своїй діяльності відновлювальних джерел електричної енергії. Сьогодні вже ведеться активна дискусія щодо впровадження так званих "зелених сертифікатів" для експортерів до країн ЄС. Це документи, які підтверджують що підприємство купує електричну енергію яка отримана із відновлювальних джерел, або ж володіє власною генерацією від сонячної електростанції, вітропарку, біогазової установки тощо. У випадку відсутності таких сертифікатів або недостатністю тих обсягів електричної енергії отриманої із відновлювальних джерел, такі компанії буду змушені платити додаткові мита або додаткові платежі при імпорті товарів до країн Європейського союзу.


Сьогодні ми активно працюємо із різними промисловими компаніями, проєктуючи та встановлюючи сонячні електростанції для власного енергоспоживання такими підприємствами. Додатковим, а часто головним стимулом сьогодні для розміщення сонячних електростанцій на дахах чи просто території таких підприємств є суто економічний ефект - постійне зростання ціни на електричну енергію робить повернення інвестицій у власну генерацію із відновлювальних джерел дуже привабливим вкладенням. Строк повернення інвестицій може досягати 2.5-3 років.


Використовуючи технологію сонячної енергетики, підприємства економлять на власному споживанні електричної енергії, отримуючи набагато дешевшу електричну енергію для власних потреб. В той самий час, вони активно впливають на зниження негативного впливу традиційних джерел електричної енергії, як, наприклад, теплові електростанції, які спалюють вугілля тощо.


Дмитро Нечипоренко,

Директор із розвитку бізнесу VOLTAGE


313 переглядів
bottom of page