top of page

Велике енергобудівництво: Як масштабно оновити енергетичну інфраструктуру в Україні.

Оновлено: 3 лист. 2021 р.

27 жовтня Віталій Николаєнко, СЕО компанії VoltageGroup, прийняв участь у закритій зустрічі членів Energy Club у складі групи експертів. Тематика зустрічі передбачала обговорення стосовно Великого енергобудівництва: Як масштабно оновити енергетичну інфраструктуру в Україні.

Враховуючи критичну зношеність обладнання енергосистеми України, існує необхідність проведення заходів щодо капітального оновлення наявних електромереж - про це свідчить найгірший серед європейських країн індекс середньої тривалості довгих перерв в електропостачанні в системі (SAIDI).


Віталій Шайда, генеральний директор ДТЕК Київські регіональні електромережі, зазначив, що в Україні показник SAIDI складає 698 хвилин, в той час як в Європейських країнах він становить 100 хв. Однією з позитивних змін Віталій Шайда відзначив можливість застосовувати онлайн-сервіси при підключенні виробників з ВДЕ до енергомережі ОСР, що значно полегшило процедуру подачі та опрацювання відповідної документації і дозволяє клієнтам дистанційно відслідковувати всі етапи такої процедури. Однак, такі покращення сприяли збільшенню кількості приєднань, а отже - збільшується навантаження на мережі. Разом з цим зростає необхідність нарощувати кількість кваліфікованого персоналу для якісного управління мережами та швидкого виконання відповідних робіт. Важливим є те, що перехід України на RAB-регулювання дозволить інвестувати більше коштів у будівництво нових та покращення наявних мереж. Це дасть можливість зробити мережі надійнішими і дозволить поступово зменшувати показник SAIDI.


За словами Олега Павленка, директора з інвестицій НЕК «Укренерго», вже існує 10-річна інвестиційна програма, над впровадженням якої активно працюють. Такий план по розвитку передбачає інвестиції у розмірі 75 млрд. грн в мережі впродовж 10 років. Основними джерелами фінансування є тарифні кошти, та кошти міжнародних партнерів - банків розвитку (розмір залучених коштів складає близько 70%). В межах зазначеної 10 річної програми по реконструкції мереж планується оновлення 107 підстанцій, 19 з яких зараз перебувають на активній стадії реконструкції. Також здійснюється впровадження автоматизованої системи управління технологічними процесами з метою підвищення надійності та оптимізації операційних затрат на обслуговування мереж. Одним із найбільших проєктів є інтеграція України в європейську мережу ENTSO-E.


Крім того, на разі здійснюється адаптація законодавства для можливості впровадження BESS (систем накопичення електроенергії), оскільки із введенням в експлуатацію великоїкількості ВДЕ, питання нарощення високоманеврових потужностей України залишається відкритим.


Як виявилось в результаті дискусії експертів - найважчим є не пошук джерел фінансування для оновлення мереж, а реалізація проєктів з через обмежену кількість спеціалізованих кадрів.


Юрій Бондаренко, віцепрезидент ГС «СІГРЕ-Україна», генеральний директор ТОВ «НТК ЕНПАСЕЛЕКТРО», заслужений енергетик України зазначив, що для реалізації енергетичного переходу катастрофічно не вистачає інженерів, і не лише в Україні. За його словами, Америка, ЄС, Велика Британія планують вкласти в енергетичний перехід величезні кошти, однак заявляють, що для реалізації таких амбітних програм, сьогодні у світі необхідно мати 2,5 млн інженерів, з них 500 тис. потрібно підготувати вже найближчим часом.


Ірина Протопопова, керівник регуляторного департаменту ДТЕК Мережі розповіла про важливий проєкт у Дніпропетровському регіоні. В рамках інвестиційної програми створюють перший в Україні полігон (закритий та відкритий), де відповідні спеціалісти будуть навчатися роботі під напругою. Це дозволить навчитися виконувати планові роботи в мережах без відключення клієнтів та побутових користувачів від електроенергії.


Віталій Николаєнко, СЕО компанії Voltage Group, підтвердив наявність проблеми із кадрами. З його слів, знайти кваліфікованих інженерів в команду стає дедалі важче, оскільки багато спеціалістів виїжджають за кордон, а ті, які залишаються, не завжди відповідають необхідним вимогам. По цій причині, ще декілька років тому компанія прийняла важливе рішення - перемістити свій офіс на територію технічного університету для більш плідної співпраці із викладачами та студентами, і самостійно зрощує молодий кадровий капітал та розвиває його експертність.


Також, Віталій Николаєнко вважає, що важливо говорити більше про стратегічні речі, оскільки Україна знаходиться на 64-сходинці в рейтингу інвестиційної привабливості Doing business-2020, а по критерію цього рейтингу - підключення до електромереж на 128 місці, що демонструє умови, в яких знаходиться сьогодні споживач (стаття за посиланням тут). Тобто, саме цей показник суттєво зменшує нашу інвестиційну привабливість і гальмує економічний розвиток. Важливо усвідомлювати, що від якості взаємодії всіх елементів енергетичної системи залежить стан економіки в цілому, фінансовий і технічний стан кожного елементу, ОСР. Із залученими інвестиціями і успішною економікою ми будемо мати в рази більше згенерованих, переданих і розподілених кВт•годин і платоспроможних споживачів, відповідно, матимемо значно кращі можливості для реалізації інвестиційних програм своїх мереж.


Дізнайтеся більше про послугу Енергетичний аудит від VOLTAGE.

217 переглядів
bottom of page